Skonaren Ingos Vänner

Föreningen Skonaren Ingos Vänner bildades 1983. Målsättningen var att bevara Ingo som ett seglande fartyg med samma utseende som då hon byggdes 1922. För att klara av detta krävdes en mycket god ekonomi, vilket föreningen saknade.
Kontakter togs då med myndigheter och olika företag om att använda Ingo som utbildningsfartyg. Tyvärr fick man avslag överallt.

Föreningen beslöt då att få henne klassad som passagerarfartyg för att få inkomster till verksamheten. Efter mycket arbete och ett stort lån fick man sitt certifikat 1985. En stor del av verksamheten är baserad på ungdomar. Sedan starten har man haft lägerskolor och ungdomsseglingar. Ingo deltager också i skuttävligen Nordisk Seglats. En annan del är charterseglingar för företag, föreningar och privatpersoner.

Seglarsäsongen pågår från maj till oktober. Då arbetar medlemmarna ideellt som besättning.
Under vintern ligger Ingo upplagd och medlemmarna är då sysselsatta med reparationer, ombyggnader, förbättringar och egna kurser i navigation, sjömanskap m.m. Som belöning för allt arbete anordnas medlemsseglingar under sommaren. Enligt tradition inleds säsongen med några söndagar i maj som brukar följas upp med tävlingen "Nordisk seglats". Den stora medlemsseglingen på 2-3 veckor är uppdelad i etapper för på- och avmönstring längs rutten. Därefter brukar det vara ett varierande utbud med olika turer, men säsongsavslutet är alltid "Västkustskutornas oktoberträff". Det är mycket arbete med att hålla ett sådant här fartyg i skick, därför välkomnar vi alla som är intresserade att bli medlem i föreningen. Gå vidare till Bli medlem.

Klicka här föra att se den aktuella styrelsen